Ziek......... - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu Ziek......... - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu

Ziek.........

Door: Eefje & Elske

Blijf op de hoogte en volg Elske & Eefje

12 Februari 2006 | Bolivia, La Paz

ok, dit word een wat minder vrolijk bericht...

Onze afsluiting van de vorige keer klopte niet helemaal.

Kort daarna lagen we alletwee in bed met ontzettende buikpijn. of op de wc. er waren tijden dat de een op de wc zat te kreunen van de pijn, terwijl de ander voor de deur stond met ´auaau schiet nou op!!!´

Daar ging ons weekendje weg!

ELSKE:
Elske had al 10 dagen diarree. Ze dacht da het kwam door het andere eten/leven. Met Marlieke hebben we toch maar besloten zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Want zo lang diarree hebben is niet normaal.
De taxirit naar de dokter was een ramp. het was druk, de taxi reed steeds heel snel 10 meter om dat heel hard weer te remmen. we kwamen supe naar en misselijk daar aan en vlogen gelijk weer naar de wc.
Elske kreeg dus onderzoeken, gewogen, temperatuur, de dokter drukte op buik, bloed afgenomen (verschrikkelijk), vragen gesteld, en en ontlasting in een potje. het bleek dat de bloeddruk van Elske te laag was en dat ze ondanks al dat water drinken te weinig vocht in zich had.
Maar goed... wij weer naar huis.
smiddags moesten we terug voor de uitslag. de taxirit was weeeer een ramp. we snappen niet hoe we daar gekomen zijn echt waar.
maar goed daar werd Elske dus heel naar. Eefje zat ook steeds op de wc. Mensen vroegen aan de zusters of ze alsjeblieft dat meisje (Elske) wilde helpen omdat ze er zo ziek uitzag. Elske had veel te lang gewacht met een dokter zoeken waardoor de infectie erger geworden is.
Het bleek dat uit het onderzoek gekomen was dt Elske salmonella heeft. En dat ze veel te weinig vocht in zich had dat het wel een fout zou kunnen gaan. (Ze was te ziek om nog naar huis te kyunnen.)
Daarom moest ze zo snel mogelijk aan het infuus, en moesten wij er een avond, nacht en ochtend blijven. in het ziekenhuisje/kliniek. We hadden hier niet op gerekend dus geen spullen als piama of iets ter afleiding mee.
De nacht was een ramp. Het is niet leuk om in een vreemd land, een vreemd ziekenhuisje, met vreemde mensen die een vreemde taal spreken en geen contact kunnen hebben met de mensen thuis. Soms kwam er iemand binnen Elskes bloeddruk meten, temperatuur opmeten of aan het infuus zitten.
Elske is die nacht ook iets van 12 keer naa de wc gegaan, met infuus meeslepend. Het infuus zou er om 1 uur snachts uitgaan, maar ging er pas om 11 uur sochtends uit.
Echt een super nare nacht!

EEFJE:
Voor Eefje was het ook een nare nacht, moest ook regelmatig naar de wc, of Elske helpen met bijv water inschenken of de lamp uitdoen, of de zuster roepen als ze erge pijn had.
Eefje moest de volgende ochtend ook de tests afleggen. Ze had dan nog wel maar net diarree maar al wel hevig, en aangezien Elske salmonella heeft, was er natuurlijk een grote kans dat Eefje dat ook had.
Na het onderzoek bleek dat Eefje niet zoveel vocht had verloren. We konden naar huis en thuis werd de uitslag van Eefje gebeld.
Het bleek dat Eefje ook een ernstige bacteriele infectie heeft, maar geen salmonella.

Dus slikken we nu alle2 antibiotica. Elske wat meer antibiotica, en Eefje ook nog darmfloraregelaars en b12 vitamines.
Elske heeft ook dingen voor de erge buikpijn.

We voelen ons nu nog best wel slap, moe, zwak, buikpijn, en nogsteeds wel diarree, maar gemiddeld nog maar 5 keer op een dag en das al veel minder!

Het was echt even schrikken, vooral de nacht in het ziekenhuis. Als het goed is voelen we ons over een dag of 2/3 een suk beter en over 14 dagen zijn we klaar met de antibiotica en zijn de ernstige ifecties weg.

We krijgen vanmiddag nog ziekenbezoek van Emiel en we denken, Frank. Echt lief, belden gisteren al hoe het met ons ging en dat ze wel hadden willen langskomen in het ziekenhuis.

We gaan nu weer snel naar huis, naar ons bed en de wc!

liefs,
ons

' Cause they can hurt,
but won't kill me.
I can laugh about it,
I can cry about it.
I'd better try to laugh.'

• 12 Februari 2006 - 15:35

Dieuwertje:

nee he wat naar allemaal.. heel veel beterschap!

• 12 Februari 2006 - 17:12

Steve-O:

Heeysz Eefje & Elske,
    oow dasz wel zwaar minder :-( ... heel veel beterschap !! Hoop dat jullie gauw allebei weer helemaal beter zijn! Veel sterkte !!
    Okee Sao Basz, Soko Soko, Latersz

• 12 Februari 2006 - 17:30

Papa Hans:

Na diareegen komt zonneschijn!
    Beterschap,neem tijd, liefs!

• 12 Februari 2006 - 17:43

Maurice:

Hoi elske en schatje

Beterschap jullie beiden en goed uitzieken ...beetje jammer dat ik er nu niet voor je kan zijn schatje , want had je graag willen verzorgen xxx en een dikke knuffel

• 12 Februari 2006 - 18:19

Willy:

Fijn dat jullie zover opgeknapt zijn dat jullie weer een stukje konden schrijven.
    Liefs

• 12 Februari 2006 - 18:22

Hanneke:

lieve meiden, hou vol(Y)! ook nare dingen gaan voorbij. wij denken aan jullie.

• 12 Februari 2006 - 20:51

Petertje:

Hee lieverds,

Heel veel beterschap... denk aan jullie.

Dikek knuffel van mij

• 13 Februari 2006 - 08:27

Rolf:

hey hey, dit is bepaald niet fijn! heel veel beterschap allebei, hopelijk dat dit jullie enige ervaring wordt met dat ziekenhuis!

hasta luego!

• 13 Februari 2006 - 08:36

Pieter:

Heyhey!
    Gelukkig zijn jullie weer beter aan het worden. We waren best ongerust hier. Hopelijk is het volgende bericht weer wat vrolijker!
    Beterschapskusjes!

• 13 Februari 2006 - 10:06

Papa Henny:

Hoi meiden.
    Ja, heel erg vervelend. Maar gelukkig zijn jullie al weer aan de beterende hand. Blijf goed eten en vooral VEEEEEEL drinken.
    Over een paar dagen zijn jullie het beslist al weer vergeten.
    Sterkte
    Henny

• 13 Februari 2006 - 10:18

Mandy:

Misschien dat het nu al een stuk beter gaat, maar ook van ons thuis heel erg veel beterschap toegewenst!!!

Groetjes!

• 13 Februari 2006 - 11:47

Christiaan:

Dames, jullie moeten ook geen kippen pesten. Nou ja gelukkig gaat het al weer wat beter. Elske hoorde dat jij ook mee gaat op kamp eind van het jaar. leuk lijkt me echt gezellig (maar dat is nog wel beetje ver weg) Hoop dat jullie rest van de reis/avontuur beter blijven zodat jullie met de stage kunnen beginnen.

Groetjes Christiaan

• 13 Februari 2006 - 14:52

Opa En Oma:

Lieve meisjes, ook dat kan gebeuren. Jullie zagen er bij de kapper al bleekjes uit Hopelijk zijn jullie gauw wer beter. Wij denke veel aan jullie en bidden voor je. Liefs van ons.

• 13 Februari 2006 - 15:54

Susan:

nou dames das nie zo leuk om te horen! ik hoop dat jullie snel opknappen! doe maar rustig aan!
    xxx Susan

• 13 Februari 2006 - 16:01

Karin:

heeeej meiskes!! wat naar joh..!! dat heb je daar wel sneller dan hier he.. maar khoop dat julliej snel weer gezond en beter worden!! Succesjes! liefs karin

• 13 Februari 2006 - 16:20

Marieke:

nou meiden =( ik hoop dat het ondertussen alweer wat beter gaat. maar inderdaad.. better try to laugh! succes ermee, hopelijk werkt de antibiotica goed en zijn jullie er inderdaad over 2 weken weer helemaal vanaf. en dan ben je natuurlijk voor de rest van de reis overal immuun voor!! beterschap hoor! kus, marieke

• 13 Februari 2006 - 16:21

Marieke:

• 13 Februari 2006 - 18:10

Mama Joke:

hallo dames,

wat vervelend voor jullie, maar wel weer een ervaring rijker, geen leuke, maar toch een ervaring. hopelijk blijft het hierbij en ik hoop dan ook dat jullie weer heel snel opgeknapt zullen zijn.
    hier alles goed. we zijn nu net terug uit nieuweschans; het was weer heerlijk!
    houden jullie je maar haaks en we horen gauw weer.
    veel liefs en knuffels voor jullie allebei!
    mama joke

• 13 Februari 2006 - 18:43

Suzanne En Stephan:

Hoi Eefje,

Wat erg dat jullie allebei zo ziek zijn. Hopelijk is het snel weer over. En vanaf nu goed opletten dat het geen tweede keer gebeurd.
    Groetjes Suzanne

• 13 Februari 2006 - 19:25

Nelleke:

Hallo dames, wij hoorden vanmiddag pas van Christiaan dat jullie zo ziek geworden zijn. Gelukkig hoorden we gelijk van hem dat het alweer wat beter gaat. Ik hoop dat jullie snel weer helemaal opgeknapt zijn en nog heel veel kunnen genieten van jullie verblijf daar. Veel sterkte! Nelleke

• 14 Februari 2006 - 15:30

KarinK:

Jeetje wat vervelend, ben je voor alle dingen ingeent die je je haast kan bedenken, krijg je alsnog een of andere nare ziekte! Sterkte!

• 14 Februari 2006 - 18:52

Ellen:

Jeetje!! Beterschap meissies!! Kus Ellen

• 15 Februari 2006 - 21:02

Nelleke:

Hoi Eef en Elske, hoe is het nu met jullie? Ik hoop dat jullie al zover opgeknapt waren dat jullie aan de stage konden beginnen vandaag! Ben benieuwd naar verdere berichten. Veel groetjes, ook van oma en Chris natuurlijk. Nelleke

• 15 Februari 2006 - 21:58

Sjan:

beterschap bijden, moge het snel overgaan zo dat jullie jullie plannen verder voordt kunnen zetten

• 16 Februari 2006 - 11:15

Edwin:

Hey meiden!
    beterschap toegewenst! Ik hoorde dat het nu al een stuk beter gaat met jullie.
    Maar ik wilde even zeggen dat elske's brief uit bolivia in de schoolkrant staat! Het is een erg leuk stukje geworden.

• 16 Februari 2006 - 18:04

Sylvana:

hey meiden, wat vervelend zeg, sterkte en hopelijk zijn jullie snel weer opgeknapt!

• 25 Februari 2006 - 15:10

Fia Dijksman:

Hallo dames,
    Jullie kennen mij niet maar ik ben een goede bekende van Hans v.d. Glind,(via Solidaridad en Horizon) jullie natuurlijk goed bekend. Ik vind het super dat jullie je er niet klein door laten krijgen. Lijkt me toch al met al geweldig om daar te zijn zo samen. Geniet er van. Ik weet uit eigen ervaring dat je je hele leven nog terug zult kijken op deze buitenland ervaring, zeker omdat jullie samen zijn. Zoveel leuks om straks op terug te zien. Dat duurt levenslang!
    groetjes en het beste, Fia