Stage en Salir - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu Stage en Salir - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu

Stage en Salir

Door: Eefje & Elske

Blijf op de hoogte en volg Elske & Eefje

23 Februari 2006 | Bolivia, La Paz

STAGE:
De stageplaats waar we oorspronkelijk stage zouden gaan lopen, bleek toch wat anders te zijn dan we dachten. We hadden bijvoorbeeld afgesproken om om half negen te beginnen, zodat we aan onze uren zouden komen. Maar daar aangekomen, bleken er maar twee baby´s te zitten, waarvan een van de leiding zelf. Dus wij konden om een uur terug komen, want dan zouden er al acht kinderen zitten. Maar ook dit viel tegen, want wij hadden gerekend op 15 kinderen. Ook waren er drie kinderen van de leiding zelf. Kortom, we voelden ons eigelijk een beetje overbodig. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere stageplaats, maar hebben we besloten om een dag in de week daar te blijven, om op te knappen want geld hebben ze hard nodig. Ook kunnen we de kinderen een ander programma aanbieden, want het enige wat ze nu moeten doen is tekenen en eten. Dus het geld komt hier als nog goed terecht!

Gister zijn we gaan kijken naar de andere stageplaats, Virgin de Fatima. Het is een weeshuis van de staat, waar kinderen tussen de 0 en 6 jaar zitten en wonen. Het ziet er best goed uit, de kinderen hebben hun eigen bedje en een speelplaats, maar er is niet genoeg geld voor leiding. Zoals in een huisje waren er ogeveer 12 kinderen, en op het moment dat wij er waren, was er helemaal niemand om op de kinderen te letten. Ze waren heel erg blij met onze aandacht. Gelijk op schoot willen handjes vast houden en niet meer los laten.
Het is best sneu om te zien hoeveel kinderen daar zitten, die allemaal achter gelaten zijn of daar gebracht zijn. Hun toekomst is verhuizen van tehuis naar tehuis, totdat ze oud genoeg zijn.

In de ochtenden willen we met de baby´s werken. Dit zijn er heel veel, op maar heel weinig leiding. De baby´s krijgen heel weinig aandacht, waardoor ze hun spieren niet goed genoeg kunnen ontwikkelen, waardoor ze heel laat zijn met lopen. Wij gaan met de baby´s spelen, eten geven verschonen, eigenlijk alles wat je normaal ook moet doen.
In de middag komen de oudere kinderen thuis van school en gaan we daar helpen.
We zijn heeel erg enthousiast over deze stage. We hebben hier veel meer het gevoel echt nodig te zijn. Kortom hier hebben ze onze aandacht nodig en bij Arenal ons geld. Helaas door het invullen en goedkeuren van papieren en carnaval kunnen we woensdag pas daar beginnen.

SALIR:
De avonden woden steeds leuker hier. Eergister kwamen er wat mensen om bij ons te kletsen en pizza te eten. Dat was gezellig. En gister gingen we eindelijk ( na een hele maand!!) uit in La Paz!! Eerst gingen we bij emiel en ferry in het apartement nog wat drinken en een spelletje doen, met rare vragen. Om een uur of een namen we met zes man de taxi, luidkeels zingend, met nederlandse hits en kinderliedjes ( nee coretta elske begon niet)Eigenlijk wilden we naar het forum, maar dat was dicht, en dat zegt de taxichauffeur ook niet even! Dus gingen we maar naar fantasy. We moesten lachen om de manier hoe ze hier dansen. Echt jongen tegenover het meisje en heel erg overdreven. Jullie denken vast dat ze hier goed kunnen dansen, maar dat valt hier nog best wel mee eigenlijk. Ze hebben hier de rare gewoonte om pauzes in de muziek te lassen. Dan gaat iedereen zitten en wat drinken. Wij daarentegen zakten helemaal in elkaar. Maar hierna kwam er een bandje. Traditionele boliviaanse muziek. Wij als nederlanders begonnen met dansen, waarop de band ons bedankte. HIerna kwamen opeens heel veel bolivianen op de dansvloer om met ons te dansen en ons pasjes te leren. Ook gingen we in een grote kring, met de handen vast dansen, rondjes draaien, naar binnen toe en weer terug. Het was echt heel blij en we hebben ontzettend gelachen! Het uitgaan is hier heel anders, maar zeker wel heel leuk!
Eefje ging daarna gezellig praten met een vrouwt over carnaval etc. Later bleek dat zij, met nog meer anderen, het op onze portmonaille gemunt had. Dit is niet gelukt, maar we zijn nu op onze hoede, ook tijdens het uitgaan.

POST:
Veel mensen hebben ons iets gestuurd maar we hebben nog niks ontvangen. Wel lag er een brief voor elske die in 5 dagen was aangekomen toen in we in La Paz aankwamen. Ook is een vanuit lima doorgestuurde brief op bureau connectie aangekomen. Voor de rest, de vele post die naar het adres van Marlieke is verstuurd is nog niet aangekomen. Het adres klopt wel. Het is wel belangrijk er altijd zuid. amerika onder te zetten. He gebeurd hier wel vaker dat post er lang over doet dus we hebben goede hoop dat alles nog aankomt. Wel raden we aan om vanaf ong. 10 maart niks meer hier heen te sturen maar dan naar Brazilie.
We hopen dat er snel iets binnenkomt want we vinden post erg leuk :) en dropjes lekker, dankje mama Willy en Edwin :)

Morgen vertrekken we alweer naar Oruro! Daar is het op een na grootste carnaval ter wereld! Maar dat verslag volgt nog!!

Fijn weekend allemaal en groetjessss!!

xxx Elske en Eefje

• 23 Februari 2006 - 18:04

Willy:

En weer geniet ik van jullie verhaal en moet ik lachen om wat jullie mee maken. Volgens mij zitten jullie daar precies op jullie plek.
    Ga zo door!
    Liefs

• 23 Februari 2006 - 18:42

Nelleke:

hartelijk dank voor de kaart eefje! Iedereen had hem al ontvangen, maar wij nog niet, dus ik dacht al dat hij niet meer aan zou komen, maar toch, verrassing vanmorgen!. Hoop dat alles met jullie stage nu echt gaat lukken en wens jullie veel plezier met het carnaval. Doe voorzichtig en inderdaad, let op je portemonaie (hoe schrijf je dat?) Veel liefs, natuurlijk ook weer van oma en tot volgende keer. Nelleke

• 23 Februari 2006 - 20:38

Maurice:

hoi hoi eef en elske , leuk dat jullie toch een andere stage hebben kunnen vinden en maar hopen dat je nu wel stage kan lopen (echt) hahah , ook veel plezier met carnaval ik ga ook een dagje lekker carnavallen in brabant dan wel haha
    eef hoop je snel weer op msn te spreken en leuk dat we net elkaar even belden hoop dat de tijd hier voor mij snel voorbij gaat want ik mis je , maar veel plezier daar samen nog en hoop je snel weer op msn te spreken en zal iets opsturen voor je van de week , maar mijn eerste pakje hoopp ik dat dat snel aankomt anders baal ik een beetje xxxxxx mij

• 24 Februari 2006 - 20:54

Pieter:

Heey lieve zus en eefje!
    Jullie maken mooie dingen meej;) precies zoals het hoort;)
    Chill out!

• 25 Februari 2006 - 10:43

Berichtje Voorpagina Spits Vrijdag 24 Februari 200:

"Cocabladeren zijn goed voor kinderen"

LA PAZ - Cocabladeren hebben meer voedingswaarde dan melk en moeten daarom op het lunchmenu van scholen komen te staan. Tot die opmerkelijke conclusie is de kersverse Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca gekomen. (ANP)

eet smakelijk!! kus marieke

• 25 Februari 2006 - 10:51

René:

ja goed oppassen op die portomonee ! Die zijn namelijk hartstikke handig (flauw he).. ok maar ziet er goed uit allemaal! Leuke foto's zeg:). Als je thuiskomt heb je straks gewoon helemaal niks meer te vertellen want we weten alles al :D. kusjj mij

• 25 Februari 2006 - 20:25

Sylvana:

Fijn dat jullie een andere stageplek hebben gevonden waar jullie hulp harder nodig is. Heel veel succes! En leuk dat jullie je verder daar ook zo goed vermaken :D

• 26 Februari 2006 - 21:52

Vangelis::

Dance the circle! Dance the dream! (ook in Ierse traditionele muziek)Veel plezier in Arenal en Virgin de Fatima. Wat betekent Arenal? Wie was die Virgin?
    Willen jullie in Nederland ook een keer een Boliviaanse dans doen?

• 27 Februari 2006 - 08:03

Mandy:

Hoi,

ik weer. :) Tis hier weer wit hoor, van de sneeuw. Hoe is het weer bij jullie? Nog steeds goed?
    De Olympische Spelen Torino 2006 zijn weer voorbij. Erg mooie afsluiting gisteravond, met optredens van Avril Lavigne, Andrea Bocelli en Ricky Martin. :D
    We hebben volgens mij 9 medailles gewonnen in totaal en allemaal met schaatsen dacht ik.
    Jullie hebben volgens mij niks gezien alleen...
    Ik ben benieuwd hoe het nu met jullie nieuwe stageplek gaat en of jullie al zijn begonnen met het opknappen van de 'oude'. In ieder geval veel succes er mee!

Adiós!

xxx Mandy

• 27 Februari 2006 - 12:10

Christiaan:

Qui Tall, Chico! Christiaan Vivi a trabago al hollanda, a Lelytown!!!! En veel verder komt mijn spaans niet. Als ik het dus goed heb begrepen gaan jullie de vorige stage opknappen en de nieuwe helpen met begeleiden. Over opknappen, het huisje van Jet ziet er mooi uit. Ik denk dat jij het ook wel mooi vindt Eef. Heeft maurice goed geregeld. Ik heb hem ff geholpen met een paar dingen erheen verhuizen zoal de bank die maar net (niet) door alle deuren pasten!! Dus weer likje verf hier en likje verf daar. Was trouwens leuk om jullie ff te zien via de webcam. Nou succzeven en zie spreek jullie snel weer!!!

Groetjes Christiaan