Carnaval in Oruro - Reisverslag uit Oruro, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu Carnaval in Oruro - Reisverslag uit Oruro, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu

Carnaval in Oruro

Door: Eefje & Elske

Blijf op de hoogte en volg Elske & Eefje

27 Februari 2006 | Bolivia, Oruro

Hallo, hier zijn we weer na een lang weekend, vanuit de zon!

CARNAVAL:
Vrijdag vertrokken we met een bus naar Oruro om daar carnaval te vieren. We zouden om half 7 vertrekken, maar we vertrokken na het ´boliviaans kwartiertje´ van een uur pas om half 8. De reis duurde ook vrij lang, we waren pas rond half 1 snachts in Oruro.

Oruro is een mijnwerkersstadje en niet erg mooi. Alleen met carnaval zitten alle hotels volgeboekt en komen mensen uit heel zuid amerika er naar toe gestroomd. Het is namelijk na Rio de grootste carnaval van de wereld. We hadden er dan ook een hoop van verwacht.

Ons ´hotel´ bleek een school, we lagen met een grote groep in een lokaal op strobedden met kapotte ramen en deuren. niet zo comfortabel maar wel gezellig! De wc´s waren helemaal een ramp. zoiets heb je echt nog nooit geroken en gezien!!

Vrijdagnacht gingen we even mee naar een pleintje waar een feestje was. Steeds werd er geroepen ´waar zijn de nederlanders?´ en wij dan allemaal schreeuwen en springen. en steeds werd de muziek gestopt en ´arrriiibaaa arribaaaa ´ geroepen.
Wij zijn al vrij snel naar huis gegaan omdat de bedoeling was dat iedereen de volgende nacht wakker zou blijven om alles mee te maken.

Zaterdag zaten we al om 8 uur op de tribune. we hadden een gereserveerde plaats om alles goed te kunnen zien. Vanaf 8 uur sochtends tot 4 uur s nachts kwamen er de hele tijd dansgroepen en muziekkorpsen langs. Maar na een uur hadden wij het al wel weer gezien. niet omdat de dansgroepen niet leuk waren, maar omdat we amper de kans kregen ze te zien. Het was namelijk echt een slagveld van waterbalonnen en schuim. We zaten ingepakt in 2 ponchos met capuchon maar er werd zo hard gegooit, dat vooral het in je gezicht erg pijn deed. We waren dus constant bezig met balonnen en schuim te ontwijken en konden niet meer kijken naar de mooie kostumen etc.
We zijn terug naar de school gegaan en hebben gegeten. vegetarisch zijn is echt een ramp daar weer.
We zijn nog een keer vol goede moed teruggegaan maar daar weerd steeds geraakt door het slagveld toch weer teruggegaan.

snachts rond 12 uur zijn we weer terug gegaan naar de tribune. toen mocht er niet meer gegooid worden met waterbalonnen en toen was het pas leuk! De kostuums etc waren super mooi, de muziek leuk en de dansers ook. Helaas krijg je het nooit zo mooi op de foto. We hebben nog een tijdje gekeken en gedanst maar zijn toen toch weer gaan slapen.

Was trouwens ook nog een gedoe, want we hadden onze sleutel aan de portier gegeven maar die was volgens andere mannetjes dronken in de stad! dus wij, het groepje wat er was werden nogal boos. Uiteindelijk na een heel gedoe bleek dat degene gewoon lag te slapen en konden we eindelijk het lokaal in.

We vonden carnaval, het dansen, de muziek, de kostuums etc erg leuk maar de harde en vele waterbalonnen hebben het wel een stuk minder gemaakt.

We waren super blij toen we zondag weer naar la Paz terugkonden! Alleen was het daar ook een chaos van verklede mensen met schuim en waterbalonnen. we werden door de bus midden in de menigte gedropt en waren natuurlijk een goed doelwit.

Toen zondagavond eindelijk douchen!! en gezellig nagepraat met Jasper en Linn en toen lekker geslapen.

Nu is het heerlijk weer en iedereen is vrij omdat het nog carnaval is. We gaan straks met de hele familie eten. opa en oma zijn er ook :) en fijn van de zon genieten en uitrusten van het weekend.

xxx ons!!

• 27 Februari 2006 - 15:23

Mandy:

Wat leuk dat jullie dat mee kunnen maken! Ziet er goed uit!
    Beetje jammer dat bij carnaval ook de traditie van waterballonnen is, maar ja niks aan te doen hè.
    Het was hier ook nog op het nieuws vanmiddag. Carnaval in Bolivia. Ik weet niet of het in Oruro was, maar ik neem aan van wel. Zag er wel mooi uit; al die dansende mensen ook. Geweldig.

Groetjes Mandy

• 27 Februari 2006 - 15:33

Bart:

Wel die waterballonnen mogen hard zijn maar als je ze hier maakt, zijn ze nog veel harder, het is hier namelijk zo'n beetje rond het vriespunt. Vanochtend, en ook gisteravond, dwarrelden er zelfs een paar verdwaalde sneeuwvlokjes door de lucht! En de kans is aanwezig dat het komende nacht ook weer gaat sneeuwen, dat heb ik vandaag inmiddels al wel een keer of 8 gehoord op de radio die hier continu aanstaat (op Kink FM!) Anyway eindelijk heb ik al jullie verhalen een beetje gelezen, nou je hebt het goed voor elkaar daar! Twee stages, beetje afwisseling dus ;) Alsof jullie nog niet genoeg te zien en te verwerken hebben, haha. Ik ben blij voor jullie. Voor m'n verjaardag mag je wel wat cocabladeren sturen :)
    Adios!

• 27 Februari 2006 - 15:34

Mama Joke:

leuke foto's weer. je krijgt zo toch wel een beetje een beeld van hoe het er daar aan toe gaat. en jullie mogen dat allemaal van dichtbij meemaken. leuk hoor! blijven genieten he?
    jammer alleen dat het zo moeilijk voor elske is om fatsoenlijk vegetarisch eten te krijgen.
    nou geniet maar verder en tot gauw!
    liefs mama joke

• 27 Februari 2006 - 15:50

Eefje:

beetje jammer dat er geen filmpjes op kunnen.. heb veel filmpjes gemaakt met swingende elskes en andere mensen...

• 27 Februari 2006 - 16:38

Pieter:

Echt super zon carnaval, echt speciaal om mee te maken denk ik:) hebbe jullie zelf niet ook stiekum een keer teruggegooid??? ;)

• 27 Februari 2006 - 17:46

PapaHans:

Zijn Cholita´s in´t Nederlands Lolita´s?
    Wat´n fleurige drukte in Oruru!
    Gezellige dagen in La Paz!
    Anti-waterballon knuffel!

• 27 Februari 2006 - 18:56

Sjan:

cool man zo'n reis. volgens mij zien jullie veel van bolivia, of niet ja toch :P .cool dat het zo goed bevalt.
    groetjes Sjan

• 27 Februari 2006 - 21:38

Peter(tje):

Wel bewaren he die filmpjes he;)

Kus

• 27 Februari 2006 - 22:11

Maurice:

Hoi eef en elske leuk daar dat carnaval heel anders dan bij ons in brabant , maar bij ons was het ook gezellig en van die waterballonnen word iedereen denk ik wel gek van........spreek jullie snel weer en eef weer een dikke knuffel van mij en de filmpjes waren leuk die je stuurde haha en hopelijk is de post er nu eens eindelijk hahah doei doei

• 27 Februari 2006 - 22:13

Rolf:

hey ziet er gezellig uit daar! stuk uitbundiger dan het carnaval van nederland ;)
    die soep ziet er niet bepaald lekker uit aaah!

voor de rest wel lekker zonnetje daar zo te zien :)

• 28 Februari 2006 - 11:31

Sylvana:

Leuk dat het carnaval zo mooi om te zien was, maar die waterballonnen lijken mij idd ook erg vervelend. Ik ben hier in Deventer wel eventjes naar de optocht geweest, maar verder heb ik geen carnaval gevierd. Leuke foto's ook weer, dat maakt het beeld van wat jullie allemaal beleven nog duidelijker :D

• 28 Februari 2006 - 12:17

Christiaan:

Dag dames van het goede leven. Zo te zien wel gaaf dat carnaval daar. Leuke foto's. Neemt iedereen daar zijn eigen waterballonen mee? Of is dat daar soms een soort van melkertbaan? Elske dat gelige bandje om je pols is dat toevallig van Lowlands? Verder hier in holland zijn gangetje. Onder de rivieren veel carnaval en erboven de wanabee's carnavalers. Oftewel half nederland aan het hossen en tossen!! Nou Hast luego,

Christiaan

• 28 Februari 2006 - 17:57

Eefje:

er zijn mensen op straat die de hele dag niets anders doen dan waterbalonnen maken... mensen kopen ze per 50 ofzo haha hele zakken goud geld haha!!!

• 28 Februari 2006 - 18:44

Nelleke:

Leuk dat jullie daar ook carnaval mee hebben kunnen maken, maar die waterballonnen zouden voor mij niet hoeven! Gaat met de stage(s) alles naar wens? Tot de volgende keer, Nelleke

• 01 Maart 2006 - 11:19

Edwin:

drop = onderweg

Duurt 6-8 dagen. dus misschien hebben jullie het maandag al binnen! (afgelopen maandag is het pakje naar het postkantoor gebracht)