Zuid-Bolivia o.a. de zoutvlaktes!
Door: Elske & Eefje
Blijf op de hoogte en volg Elske & Eefje
21 Maart 2006 | Bolivia, La Paz
DE HEENREIS:
Op vrijdagochtend vertrokken Maaike, Judith, Simone en wij met de bus naar Oruro. Dit duurde zo´n 3,5 uur. Het was echt raar. We hadden net lekker muziek op toen er net naast ons in het gangpat een muzikant begon te spelen. De muziek was mooi maar hij zong wel vals. Hij speelde o.a. el condor pasa, (die hans zo mooi vind. )Bij het volgende plaatsje kwam een andere man ingestapt en die begon een heel verhaal over kadavers, lindwormen etc en wilde ons iets aansmeren. Oruro is zonder carnaval al helemaal geen leuke stad.
Na 2 uur wachten en zoeken naar broodjes (die we vervolgens vergaten) konden we voor 8 uur in de trein naar Uyuni. Het was al vrij laat toen we hier aankwamen en we moesten een tour boeken terwijl er 64 verschillende touroperators zijn.
Er was een leuke engelspratende man die wel een leuke tour had, we hadden het gezien, hostels waren inbegrepen enz. moe als wij waren gingen we akkoord. (achteraf niet al te slim...)
DAG 1:
We hadden aardig goed maar kort geslapen, er was zelfs een warme douche.
Natuurlijk stonden wij om de juiste tijd voor de deur waar nog niemand was. Toen we eindelijk konden vertrekken moesten we nog ergens heen om de band te verwisselen. Uiteindelijk vertrokken we 1,5 uur te laat. We zaten in een jeep met 2 andere reisgenoten. 2 wat oudere italianen. en nee het waren geen knappe romantische italianen maar 2 irritante lui. Ze vonden ons ook niet zo aardig omdat ze niet mochten roken. Wel hadden ze een grote zak cocabladeren mee waar zij en de gids de hele reis, alle dagen, op zaten te kouwen. We besloten ze maar te negeren en lol te hebben met z´n 5en.De gids was ook een rare knakker, hij zei niet veel en had constant veel coca in zijn mond en reed ook niet al te goed. Het enige wat hij zei was ´llamas! , ok 5 minutes de camiar, y tomar fotos! rapido!´
DE ZOUTVLAKTES:
Als 1e gingen we naar een dorpje waar zout bewerkt werd, opgehaald etc. Ook werden er mooie beeldjes gemnaakt van zout. Het dorpje leefde van zout, zelfs de huizen stoelen etc hadden stenen van zout.
Hierna reden we over de zoutvlaktes, het is niet vor te stellen zo groot. De zoutvlakte alleen al is 2 keer zo groot als Nederland.
Het was ook heel fel vor je ogen en niet goed op foto´s te krijgen. We hebben uren lang door zout gereden en ook door zut met een laagje water erop, heel apart en je zag geen horizon, alleen maar zout. (Die kaart die tante Hanneke Willy eens gestuurd heeft, met een busje op water, dat was het )
Halverwege die enorme zoutvlaktes was ineens een eiland vol cactussen! heel apart. ook waren ze enorm groot, de langste was 12 meter dus 1200 jaar want elke meter is 100 jaar. Heel mooi en raar, zie foto's!
Daar hebben we onze 1e middaglunch gehad. alle maaltijden waren niet goed en voedzaam. we hebben veel geleefd op crackers dit weekend! een heel verschil met de goede kok van vorige week.
MIDDLE OF NOWHERE:
Na die uren over de prachtige zoutvlaktes kwamen we eindelijk weer op land terecht. Het was heel vreemd er was helemaal niemand daar. we hebben uren rondgereden, gaten vermeden in wegen en enorm gehobbeld op de slechte wegen. Op een gegeven moment werd het al donker en stonden we stil... er was niks om ons heen, het regende, we hadden het koud en honger. en ja, er was iets mis met de accu. gelukkig na een halfuur was hij gemaakt en konden we verder.
even later gingen de ruitenwissers kapot, niet handig bij een wolkbreuk maar we moesten er wel om lachen.
DE NACHT:
Eindelijk na heel lang rijden kwamen we bij ons beloofde hostel, bleek het vol te zitten! het was een heel klein lelijk dorpje. Het had ook wel iets engs, spookachtigs dat dorpje. Maar goed, wij kamen in een ander hostel. op een kamertje met 5 bedden, heel weinig dekens, megakoud en geen licht!!!!!!!! het was pikkedonker! het was een rare nacht. er was alleen een ijskoude douche en aangezien het donker was niet te doen, behalve voor dappere eefje.
Ook waren al onze kleren etc nat!! want het lag op het dak, dus we hadden niks droogs om aan te trekken en het werd later het weekend ook niet meer droog.
DAG 2:
Natuurlijk vertrokken we anderhalf uur te laat, waarna de band kapot ging. dus nieuwe band erop. Hierna hebben we heeel lang in de jeep gezeten, de omgeving was wel heel mooi. We reden tussen de andesbergen en vulkanen. we hebben 1 vulkaan in werking gezien.
Ergens weer in de middle of nowhere ging de jeep weer kapot. gelukkig kwam er een andere helpen maar hierdoor waren we wel veel te laat om nog alles te kunnen zien.
Later hebben we wat kleurenmeren gezien, een rode, groene, blauwe, paarse. helaas weer niet goed opd e foto te krijgen. ook waren er heel veel flamingos, heeel mooi!
Na weer heel lang rijden kwamen we in een woestijn, waar een bijzondere boom is. wij stapte uit en werden omgeblazen werden door de enorm harde wind, heeeeel koud.
We waren te laat om nog meer te zien en kwamen bij het hostel.
DE NACHT:
Het was heel apart. er lagen wat krotten en een gaar hostel midden in de middle of nowhere tussen het andesgebergte. het was er steenkoud. We hebben het met ons 5en gezellig gemaakt en over van alles en nog wat gepraat. Het klikt ecfht goed met de andere meiden en we gaan in Nederland ook een keer uit met hun in Groningen en zij met ons in Zwolle. We gingen vrij vroeg slapen, althans proberen te slapen. in dit hostel was helemaal geen water!!! de bedden waren vreselijk,een enorme kuil en de veren die er door heen sprongen. ook waren ze niet verschoont, ze waren klam/nat en er lagen kruimels en vlekken in. Ook was het veel te koud. De gids had ons gevraagd om 4 uur op te staan. dus wij om 4 uur eruit, helemaal koud en donker. na een uur bleek de gids nog te slapen! we waren best wel chagarijnig, we zouden ergens de zonsopgang zien maar waren daar dus te laat voor. het was heeel koud, dus had elske een deken mee gesmokkeld waar er 3 onder konden zitten.
DAG 3.
Als 1e kwamen we bij de GIJSERS. We konden nog net het laatste stukje van de zonsopgang zien. Heel apart die gijsers! echt leuk om gezien te hebben, het was zo koud en dan die warme borrelende gijsers, echt apart.
Na weer een hele tijd gereden te hebben, kwamen we bij de WARMWATERBRONNEN. De plek was heel apart. het lag tussen Argentinie, Chili en Bolivia in! Het was heel koud maar natuurlijk gingen we wel de warmwaterbronnen in want dat moet je dan wel meegemaakt hebben! Het was heeel lekker warm! Echt apart dat het verwarmd werd door de aarde.
Daarna hebben we nog wat kleurenmeren gezien maar vooral weer in de jeep gezeten die ook niet al te snel ging. het was een lange terugrit naar Uyuni. we waren het wel helemaal zat even.
Het werd op het eind ook nog spannend, er kwam een enorm zwarte lucht aan en we zagen overal onweerflitsen! Maar natuurlijk is alles weer goedgekomen.
In uyuni hebben we heerlijk pizza gegeten, eindelijk ´normaal´ eten!
DE TERUGREIS:
We gingen terug helemaal met de bus anders moesten we lang wachten. de busreis duurde 12 uur! erg lang, we zijn blij nu weer terug in la paz te zijn.
wat gekke dingetjes:
WAAR HEBBEN WE GEPLAST:
- achter rotsen
- achter stenen
- achter plantjes
- achter de jeep / bus
- de meest ranzige wc´s ever
- voor huizen
- tussen 2 vrachtwagens
- in de woestijn
maarrr vaak wel met een prachtig uitzicht!
WAT WAS KAPOT AAN DE JEEP:
- het raam. (heeeel kud en nat)
- de ruitenwissers
- de accu
- de band (x 2)
- olie lekte
- deuren konden niet open
- achterbank zat iets hards in
maar ondanks dat hebben we een gezellig weekend gehad en super mooie dingen gezien! de foto´s komen later vandaag... eerst even douchen!! ons haar is net touw echt niet normaal!
Elskes 2e artikel staat deze week in de schoolkrant dus als iemand die weer mee kan nemen?
tot snel!
xxx
21 Maart 2006 - 17:09
Tante Hanneke:
Wat leuk Elske dat je door het plaatje van die kaart bent gereden :). De tocht was dus afzien, maar ook prachtig. En die viezen bedden, bah...
Lijkt me wel heerlijk, in een warmwaterbron! Ben benieuwd naar jullie foto's!
xx -
21 Maart 2006 - 17:56
Susan:
prachtige foto's weer! -
21 Maart 2006 - 17:56
T.A.Smokers:
Brrr., ik bibber met jullie mee ! Hier is het ook nog steeds koud, bijna iedere nacht vorst. Geef mijnde Amazone maar. Ik hoop dat jullie inmiddels zijn opgewarmd en je taken weer op kunt nemen. Fijne tijd voor de rest van je verblijf in Bolivia.Heel veel liefs van ons, Opa en Oma. Daag! -
21 Maart 2006 - 18:21
`mama Joke:
hoi meiden,
wat een leuk verhaal weer en wat een belevenissen. lijkt me echt gewledig om allemaal mee te maken. gelukkig hebben wij de prachtige foto's om toch een goeie voorstelling te krijgen.goed dat jullie dit allemaal doen! gewoon doorgaan met genieten.
knuffels en liefs, mama joke -
21 Maart 2006 - 18:22
Rolf:
Jeetje wat een mooie foto's lijkt me echt raar om 2 keer de lucht te zien :D -
21 Maart 2006 - 18:43
Ellen:
Die foto's zijn echt oe la la! -
21 Maart 2006 - 19:35
Nelleke:
Wat veel belevenissen in een weekend! Hartstikke leuk natuurlijk, maar het lijkt me ook erg vermoeiend. Vooral dat je altijd maar af moet wachten of het vervoer heel blijft tot de plaats van bestemming! De foto's waren weer prachtig! Ik neem een paar afdrukken mee voor oma. Veel liefs, geniet nog maar lekker en tot gauw. Nelleke -
21 Maart 2006 - 19:44
Sylvana:
Wat een barre tochten hebben julie met die jeep meegemaakt zeg. Jullie hebben echt weer veel beleefd, maar ik moet er echt niet aan denken om op zulke plekken te moeten slapen. Gelukkig dat jullie ook veel mooie dingen gezien hebben, weer erg mooie foto's gemaakt ook :D -
21 Maart 2006 - 19:47
Maurice:
Hoi hoi
leuke weer die foto's en wat een moooie lucht en uit zicht soms hhel raar ook en eef wil je dat baby lamaatje meenemen dat vind ik wel een luek huis dier voor ons hahaha nou heb dat het volgende weekend ook leuk is en dat jullie leuke foto's maken..........dikke knuf en x van mij eef spreek je snel weer -
21 Maart 2006 - 19:52
PapaHans:
Maf idee, dat toen Karel de Grote de kleizerskroon op zijn hoofd zette, er in Bolivia een klein cactusje begon te groeien en dat jullie die cactus nu zien! Prachtige foto´s!
Moois! Liefs! -
21 Maart 2006 - 19:58
Simon And Garfunkel:
El Condor Pasa (If I Could)
I'd rather be a sparrow than a snail
If I could
I surely would
Away, I'd rather sail away
Like a swan that's here and gone
A man gets tied up to the ground
He gives the world
Its saddest sound
Its saddest sound
I'd rather be a forest than a street
If I could
I surely would
I'd rather feel the earth beneath my feet
If I only could
I surely would -
21 Maart 2006 - 22:46
Margriet:
Heyhey!!
Echt gaaf zeg! Wat een toffe foto's, lijkt me erg raar als je geen horizon kan zien! Wel erg gaaf wat jullie allemaal weer hebben meegemaakt!! Was vast een opluchting die warmwaterbron in de kou! Nou geniet er nog van allebei!!
Liefs, Margriet -
22 Maart 2006 - 20:32
Marieke:
als je per ongeluk tegen zo'n kaktus aanvalt, dan kom je niet meer los. dan groei je mee en na een paar honderd jaar kan je dan best ver kijken! -
23 Maart 2006 - 02:33
Arjan:
Hallo dames. Wat een indrukwekkend landschap zeg! Het lijkt me dat je daar heel goed door krijgt hoe nietig de mens is, en hoe onze aarde altijd stand zal blijven houden, filosofisch zeer verantwoord ;) maar de schoonheid van het gebied! prachtige foto's! maarrr.. doet een cactus knuffelen geen pijn?;)
Een zeer goede laatste periode toegewenst, kus, Arjan, -
23 Maart 2006 - 09:08
Christiaan:
Lady's, Lekker aan het chillen in een warm meertje! Ben jaloers. Kunnen we hier in Holland nog niet doen, beetje te koud voor. Jammer dat jullie geen video camera hebben dan konden jullie zo op discovery channel! De avonturen van E&E nu live bij u thuis. Hoe hebben jullie die gids om 4 uur wakker gekregen. Met een bak water? Had die wel verdiend. Hier in Holland gaat alles wel een beetje zijn gangetje. Gisteren heeft ajax met 4-1 van roda gewonnen (alsof jullie dat interessant vinden), dus de finale gaat tussen psv en ajax! Verder het gebruikelijke politieke boelsh.... en het weer is nog veel te koud! Dus dames, ik wens jullie uitteraard weer veel plezier, avontuur, geluk etc etc.
Groetjes
Christiaan Maas -
23 Maart 2006 - 15:39
Kaylee:
Hee,,
eefjee,,
leuk zeg daar in Zuid- bolivia!!:D
tog goed voorbereid op de koU en dan zón warmte bron..!
zet er nog veel leuke foto's op
ik kijk er elke week een keertjee naar..:P
Groetjes,,Van ons allemaal en nog veel plezier daar ^_xXx_^