Even in La Paz - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu Even in La Paz - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Elske & Eefje - WaarBenJij.nu

Even in La Paz

Door: Elske & Eefje

Blijf op de hoogte en volg Elske & Eefje

23 Maart 2006 | Bolivia, La Paz

Het is een kort weekje la paz zo aangezien we pas dinsdagochtend thuiskwamen en vrijdagochtend weer weggaan...

Dinsdag hebben we wat souvenirs gekocht en gezellig gegeten in sol y luna met de meiden. Sol y Luna heeft een Nederlandse eigenaar en er zijn dan ook altijd nederlanders te vinden. Was erg lekker en gezellig, ze hebben er zelfs hutspot, goudse kaas en patatje oorlog!

STAGE:
Gisteren en vandaag hebben we stage gelopen. Bij Eefje krijgen de baby´s ander eten, wat ze niet zo lekker vinden dus dat is erg lastig voor haar.
Elske is gisteren met 4 babys van zaal 1 (de jongste babys) naar het ziekenhuis geweest omdat er niemand anders was. Was ook wel een aparte ervaring. mensen dachten toen ze met de chauffeur en 2 babys in de hal zat te wachten, dat het hun kinderen waren.
Ook zie je hoe anders dingen hier zijn. De babys van zaal 1 zijn ook nog een stuk kleiner. Verder met de babys van zaal 2 gaat het goed. Esperanza word ook geadopteerd. De ouders komen uit Noorwegen en zijn heel lief.

AANSLAGEN:
Eergisteren zijn er twee kleine terroristische aanslagen gepleegd op 2 hostels in het centrum van la paz.
Er zijn een paar doden en gewonden. De hostels zijn verwoest.
Wij waren in de buurt toen het gebeurde en hoorde harde knallen, we dachten dat het vuurwerk was.
Het is hier veel in het nieuws en kranten maar we weten er niet heel veel van af verder.
De afgelopen weken zijn er weer meer demonstraties en blokkades... wij blijven er maar uit de buurt. We voelen ons nogsteeds veilig hier, geen zorgen!

DAG VAN DE ZEE:
Vandaag is het de dag van de zee, een soort feestdag maar ook weer niet. op deze dag is lang geleden de zee afgepakt door chili wat de bolivianen nogsteeds erg dwars zit.
wij hebben het drukke centrum gemeden en zien alleen overal boliviaanse vlaggen hangen.

ONS PLAN:
Wij waren van plan om ons afstudeerproject in afrika te doen, zoveel mogelijk zien en culturen proeven was ons motto.
Maar ja, nu gaan we over een week hier weg en dat doet toch wel pijn.. (Gloria wilde er ook niks van weten, ´nee´ schudde ze, niet over hebben´!)
We zijn gewoon verliefd geworden op la paz, bolivia, de babys en de mensen.
Ook weten we alletwee al lang dat een paar jaar in het buitenland werken ons erg aanspreekt en lijkt ons dat leuker om dat gelijk na de studie te doen. Hier in La Paz is onze hulp goed bruikbaar.
Ons plan is om op school te vragen of we ons afstudeerproject hier kunnen gaan doen. We willen een soort weeshuis opzetten voor kinderen en baby´s. misschien specialiseren in kinderen met een handicap, kijken wat hier nodig is. en dan ons aansluiten bij adoptiebureaus in europa. We willen dan vanaf hier adopties gaan regelen/mensen helpen kinderen te ontmoeten etc. Vrijwilligers vragen etc. Een stichting oprichten voor geld om het op te starten (en weer moet je bedenken dat alles hier goedkoper is). We hebben al van alles op papier gezet, een goede site maken (met hulp van leonie :) ), voorlichtingen geven, folders maken, een benefit concert organiseren etc. natuurlijk is dit een heel groot plan, maar als we iets zouden kunnen doen voor ons afstudeerproject kunnen we daarna hier blijven werken en wonen...
En omdat we met z´n 2en zijn kan er soms 1 van ons ee paar weken/maanden naar Nederland om daar andere dingen te regelen. Ook zijn er veel mensen enthouisiast, bijv, de allo meiden willen best een tijdje sport komen geven en er zijn vast genoeg vrijwilligers die willen komen helpen. Ook mensen zoals Marieke kunnen dan gezellig een tijdje langskomen en meehelpen :) en anderen hebben een heeeel mooi vakantieadresje :)
Nou ja, nu vinden we het een leuk plan maar we moeten eerst maar even kijken hoe alles loopt en of bijv. school een afstudeerproject hier goedkeurt.
Maar ja, wij zijn door deze maanden echt gemotiveerd verder te gaan met werken in otwikkelingslanden en ons eigen tehuis opzetten waar kinderen genoeg en de juiste faciliteiten en aandacht krijgen met hoop op adoptie en goede toekomst lijkt ons geweldig!

ARENAL:
Er was wat gedoe met Arenal. De directeur (die er nooit komt)vond dat we alles moesten overleggen, terwijl ze eerst het heel leuk en goed vond dat we op gingen knappen. Maar daardoor konden we nog niet gaan verven. Het was iets omdat het gebouw op het terein van een huis staat waar de begeleidster woont. so what!! als wij dat willen opknappen met ons/jullie geld is dat toch aan ons! hun deden het niet en het zag er niet uit.
maar goed, als het goed is hebben we maandag een gesprek met de directeur en gaan we die dag en de avonden van volgende week flink aan de slag. we willen i.i.g nog verven, een vloer laten leggen, een raam erin laten zetten (het word bijna winter) en meubeltjes en materialen/spellen kopen. En dan zaterdag met een voldaan gevoel weggaan!

ETEN:
We hebben net in een heel duur chique restaurant gegeten. (duur is hier 3 euro per persoon) met een ober die steeds ons glas kwam bijschenken enzo. en eindelijk vonden we engelse tijdschriften! een hele dikke cosmopolitian! daar hadden we wel wat voor over. op het eind hebben we een fooi van 13 bolivianos (1.30) laten liggen. hierna gingen we vragen of we hem mochten kopen, maar nee het was van het hotel en blablabla. toen we uiteindelijk buiten waren kwam een ober ons achterna gerend. ´alsjeblieft! een cadeautje van het hotel!´ whahaaha gaf hij ons toch dat ding, waarschijnlijk hadden ze onze ongelooflijk gulle fooi gevonden!

Morgen vertrekken we naar de Yungas met Gloria, Jasper en Linn en wat andere vrijwilligers. helaas niet zo veel meer als eerst mee zouden gaan..
Het is ons laatste weekendje hier.... We gaan er van genieten!

Joris en Roaland (broertjes van Elske) worden zaterdag 16 jaar!!! Wij wensen ze een hele fijne dag en alvast GEFELICITEERD!!! Elske vind het jammer dat ze er niet bij is, maar als ze terug is gaan we nog wel een keer taart eten!

ok dat was het weer! Tot snel lieve mensen!

• 23 Maart 2006 - 20:53

Dieuwertje:

wow daar wonen..wat cool! alleen moeten we voor die tijd wel naar een heleboel drumn bass feestjes gaan hoor!

• 23 Maart 2006 - 20:57

Maurice:

hoi hoi meiden leuke plannen hebben jullie maar dat wisten jullie al dat ik dat vond....en eef als dat onze toekomst word is dat niet erg je weet hoe leuk ik kinderen vind en met dat opbouwen kan ik wel helpen weet niet alles maar ben in veel dingen toch wel handig en kan heel wat dingen beter opknappen dan dat ze er daar uitzien...maar ja kom eerst maar weer eens even terug en dan zullen we vanzelf alles verder zien.......xxxxxx en een dikke knuffel voor jou eef , bijan ben je thuis...gelukkig vooral nu ook met die aanslagen bij jullie in de buurt....xx

• 23 Maart 2006 - 20:58

Elske:

dieuwertje!!!! jaaa we gaan sowieso naar heeel veel feestjes!! ik ga wat inhalen als ik terugben!

• 23 Maart 2006 - 21:10

Bob Dylan:

Een goed plan van jullie!
    May Gods´Blessing keep you always and may your wishes all come true and may you stay, forever young!!!

• 23 Maart 2006 - 21:21

Papahans:

Goede plannen!Ik weet dat jullie het kunnen! Is er toekomst voor weeskinderen ook in La Paz?
    Fijne dagen samen met Gloria in de Yungas.
    Lente-liefs!

• 24 Maart 2006 - 11:35

Christiaan:

Dames, ik had al op het nieuws gehoord van aanslagen maar wist niet dat dat bij jullie was. Gellukig waren jullie niet echt heel erg dicht in de buurt. Ben blij dat jullie nog heel zijn (Wat je al niet meemaakt daar)! Mooie plannen die jullie hebben. Hoop dat het lukt om ze te verwezelijken. Dat zou wel gaaf zijn. Succes met het opknappen, gewoon doen, laat die directrice maar lu...praten!

Buenos dias,

Christiaan

• 24 Maart 2006 - 13:28

Mama Joke:

hoi meiden,
    nou over die fantastiche plannen hebben we het al uitgebreid gehad en ik vind het geweldig en hoop dat het allemaal gaat lukken. ik weet eigenlijk wel zeker dat dat gaat gebeuren. en reken maar dat wij op bezoek komen!
    voor komend week-eind heel veel plezier en blijf mooie foto's maken, kunnen wij ook een beetje meegenieten.
    succes ook maandag in arenal, hopelijk kunnen jullie gewoon doorgaan met opknappen. als de dirctrice bezwaar heeft, is ze niet goed bezig. nogmaal succes!
    veel liefs en knuffels, ook van henny, en tot de volgende keer!
    mama joke

• 24 Maart 2006 - 14:09

Mandy:

Heb je dan ook een keer een plekje voor mij? :D

• 24 Maart 2006 - 20:44

Sylvana:

Hoi meiden, zo wel heftig zeg die aanslagen, gelukkig dat jullie je nog wel redelijk veilig voelen. Jullie afstudeerplannen klinken erg goed, hopelijk is school het er ook mee eens :) Wat een gedoe met Arenal zeg, hopelijk kunnen jullie toch nog doen wat jullie willen en het geld goed besteden daar :) Veel succes de laatste daagjes in La Paz nog en heel veel plezier in Brazilie :D